Sakarya Üniversitesi bünyesindeki dersliklere GSM Sinyallerini Kesen Jammer konulması için bazı Öğretim Görevlileri harekete geçti.
Medyabar.com haber sitesinin verdiği bilgilere göre Sakarya Üniversitesinde eğitim veren bir grup Öğretim Görevlisi kampüs içine GSM Sinyallerini engellemek için kullanılan Jammer cihazından konulmasını istediler.
Gerekçe olarak ise öğrencilerin derslerde Telefon ile oynamaları olarak gösterildi.
Öğretim Görevlileri Sakarya Üniversitesi Bünyesindeki tüm Dersliklerde Jammer isimli cihazın kullanılmasını ve ders esnasında Sınıf İçerisinde telefonların Kullanım Dışı kalmasını talep ettiler.
Bu sayede GSM Sinyalleri gelmeyeceği için telefonların da kullanılamayacağını, derste telefonla oynayanların ise derslere daha fazla yoğunlaşarak daha başarılı olacaklarını belirttiler.
Dersliklere Jammer Konulması ile alakalı olarak yapılan talepler Sakarya Üniversitesi Rektörlüğüne ulaştırılmış durumda.
Rektörlük ve Senato tarafından alınacak karar ile Sakarya Üniversitesi bünyesinde bulunan Tüm Dersliklere Jammer konulması ve belirli alanlar içindeki tüm sinyallerin kullanım dışı bırakılması konusu gündeme gelebilir.
Kampüs içerisinde her sınıfa Jammer konulması ciddi anlamda bir Mali Yük getirecektir.
Ayrıca Jammer konusu gündeme geldiğinde hiçbir cihazın çalışmayacağı bilgisini de verelim. Yani Wi-Fi ile sınıflarda internete bağlanıp ders anlatan hocalarda bağlantı yapamayacaklardır. (Modele göre değişkenlik göstermektedir)
Jammer’ların net bir sınırı olmadığı için sadece sınıf içi değil daha geniş alanlarda etkilerini göstereceklerdir. Bu durumda da fakülteler içinde tüm jammer cihazları kesişeceği için Telefonla Görüşme ya da İnternete Bağlanma olayı çok sıkıntılı olacaktır.
Bunların yanında Öğrenci ve Çalışanların İletişim Özgürlüğünün kısıtlanması da ayrı bir sorunu gündeme getirecek ve böyle bir karar öğrencilerden ciddi tepki çekecektir.
Sinyal kesici (Sinyal karıştırıcı, Sinyal bozucu, jammer), bir alıcı-vericı sistemde aradaki iletişim ortamını bozmaya yarayan elektronik cihaza denir. Genellikle alıcıyı (çoğunlukla radyo) hedefleyen kuvvetli bir vericidir.
Sinyalin taşınma şekli en sık elektromanyetik dalga olmak üzere ses, ışık (UV’ten IR’de kadar) de olabilir. Alıcının duyarlı olduğu band aralığında yüksek güçte sinyal yayınını yaparak alıcının giriş katının tüm band için baskılanmasını sağlar ve alıcıyı ‘sağırlaştırır’. Sinyal boğucu, alıcıda seçicilik ve duyarlılık özelliklerini hedef alır. Q faktörü yüksek alıcılar, bu tür engellemelere karşı daha dirençlidirler.Pratik uygulamaları oldukça fazladır: